Stačí malá chyba a celá úroda jablek přijde vniveč. Naučte se je skladovat správně

Jablka patří mezi velmi oblíbené druhy ovoce, které u nás přirozeně roste po celá staletí. Díky tomu se v Čechách pěstují ve velkém a na zahradě má jabloň každý druhý zahradník. Pro skladování během zimy musíte mít po ruce spolehlivý trik, jak to udělat. V opačném případě přijdete o většinu úrody a nebudete mít z domácích jablek během zimy vůbec nic.

Správná teplota a vlhkost pro jablka

Jablkům musíte zajistit správnou teplotu a vlhkost vzduchu, aby byla nádherně vyzrálá a chutná. Nejlepším místem je sklep nebo chladírna. Na skladování jablek v chladírně jsou nejlepší plody, které ještě nejsou plně zralé. Před uložením musíte všechny zkontrolovat, protože plesnivé nebo červivé plody rozhodně vedle ostatních skladovat nechcete.

Mohlo by vás zajímat:  Odstranit vteřinové lepidlo pomůže líh, z rukou ho smyje mýdlo

Vlhkost vzduchu by měla být asi 90 procent a teplota mezi 0 a 4 stupni. Příliš nízká teplota způsobí, že jablka zmrznou. Příliš vysoká teplota zase zajistí rychlé zrání a zkázu ovoce. Velmi důležitý je v tomto případě dobrý ventilační systém. Jablka totiž uvolňují etylen, což je naprosto přirozené při zrání ovoce. Příliš mnoho etylenu ale urychlí zrání ovoce. Začne proto hnít.

Zdroj obrázku: Freepik

Jablka pravidelně kontrolujte

Ovoce byste měli kontrolovat během sklizně, ale také při uskladnění. V době sklizně nejlépe poznáte, jestli jsou nemocná, červivá nebo plesnivá. Během sklizně musíte s jablky zacházet opatrně, protože jinak budou potlučená a brzy se zkazí. Jablka ale kontrolujte také během zimy, abyste mohli případně odstranit špatné nebo plesnivé kusy.

Mohlo by vás zajímat:  Uchovejte své fotografie a videa po dlouhé roky, aniž by se zničily

Jak skladovat jablka v bednách?

Většina pěstitelů skladuje jablka v dřevěných bednách a jejich dno vyloží starými novinami. Díky tomu nebudou jablka otlačená. Použít můžete i dvojitou ochrannou vrstvu. Stejným způsobem jablka zakryjte i v horní vrstvě. Dřevěné bedny jsou pro ovoce nejlepší, protože jde o přírodní materiál a vzduch bude mít možnost kolem ovoce správně cirkulovat.

Zdroj: https://www.masterclass.com/articles/how-to-store-apples