Stačí malá chyba a celá úroda jablek přijde vniveč. Naučte se je skladovat správně
Jablka patří mezi velmi oblíbené druhy ovoce, které u nás přirozeně roste po celá staletí. Díky tomu se v Čechách pěstují ve velkém a na zahradě má jabloň každý druhý zahradník. Pro skladování během zimy musíte mít po ruce spolehlivý trik, jak to udělat. V opačném případě přijdete o většinu úrody a nebudete mít z domácích jablek během zimy vůbec nic.
Správná teplota a vlhkost pro jablka
Jablkům musíte zajistit správnou teplotu a vlhkost vzduchu, aby byla nádherně vyzrálá a chutná. Nejlepším místem je sklep nebo chladírna. Na skladování jablek v chladírně jsou nejlepší plody, které ještě nejsou plně zralé. Před uložením musíte všechny zkontrolovat, protože plesnivé nebo červivé plody rozhodně vedle ostatních skladovat nechcete.
Vlhkost vzduchu by měla být asi 90 procent a teplota mezi 0 a 4 stupni. Příliš nízká teplota způsobí, že jablka zmrznou. Příliš vysoká teplota zase zajistí rychlé zrání a zkázu ovoce. Velmi důležitý je v tomto případě dobrý ventilační systém. Jablka totiž uvolňují etylen, což je naprosto přirozené při zrání ovoce. Příliš mnoho etylenu ale urychlí zrání ovoce. Začne proto hnít.
Jablka pravidelně kontrolujte
Ovoce byste měli kontrolovat během sklizně, ale také při uskladnění. V době sklizně nejlépe poznáte, jestli jsou nemocná, červivá nebo plesnivá. Během sklizně musíte s jablky zacházet opatrně, protože jinak budou potlučená a brzy se zkazí. Jablka ale kontrolujte také během zimy, abyste mohli případně odstranit špatné nebo plesnivé kusy.
Jak skladovat jablka v bednách?
Většina pěstitelů skladuje jablka v dřevěných bednách a jejich dno vyloží starými novinami. Díky tomu nebudou jablka otlačená. Použít můžete i dvojitou ochrannou vrstvu. Stejným způsobem jablka zakryjte i v horní vrstvě. Dřevěné bedny jsou pro ovoce nejlepší, protože jde o přírodní materiál a vzduch bude mít možnost kolem ovoce správně cirkulovat.
Zdroj: https://www.masterclass.com/articles/how-to-store-apples