Ryby se vyplatí konzumovat i s kůží. Při dobré úpravě jde o delikatesu
Ryby jsou velmi zdravé a podle odhadů jich lidé po celém světě snědí asi 150 milionů tun ročně. Věděli jste, že většinu druhů rybího masa můžete jíst i s kůží? Ve skutečnosti byste jejich kůži měli jíst, protože přinese hodně zdravotních benefitů do vašeho života. Navíc jde o velkou pochoutku. Jak si připravit rybu s kůží a jaké výhody to přináší?
Zdravotní přínosy rybí kůže
Tučné i libové ryby mohou přinést člověku hodně dobrých vlastností. Kůže ryb obsahuje hodně vitamínu D, selen a omega-3 mastné kyseliny, což posiluje imunitní systém. Navíc jde o důležitý prvek pro všechny, kdo nejedí červené maso, protože kůže obsahuje kompletní živočišné bílkoviny. Transferin nebo histony, které kůže obsahuje, jsou prospěšné pro imunitu organismu.
Nutriční hodnota rybí kůže
Ryby jsou úžasným druhem masa, který by neměl chybět v žádném jídelníčku. Nezapomínejte ani na kůži, protože obsahuje hodně vitamínů a minerálů. Těšit se můžete na proteiny, omega-3 mastné kyseliny, vitamíny D a E rozpustné v tucích, železo, jód nebo selen. Všechny tyto složky a mnohem více potřebuje naše tělo pro správné fungování.
Asijská kuchyně si uvědomuje, jak je kůže chutná
Chcete vědět, jak skvěle připravit ryby s kůží? Inspirujte se asijskou kuchyní. V tamních restauracích se dokonce podává samotná rybí kůže jako předkrm. Nejčastěji se ryby podávají bohatě solené a smažené, takže rozhodně nepatří k nejzdravějším pokrmům. Pro zdravější přípravu můžete zvolit jiné metody, které nebudou obsahovat tolik tuku.
Jak si doma připravit rybu s kůží?
Většinou kupujeme filety bez kůže. To je chyba. Když je velmi dobře očištěná, půjde o vynikající pochoutku pro celou rodinu. Rybu s kůží můžete vařit nebo připravit na páře. Klasicky se smaží na oleji. V tomto případě si musíte jen pamatovat, že ji do pánve vždy musíte vložit kůží dolů. V opačném případě se vám srazí a nebude vůbec dobrá.
Zdroj: https://www.medicinenet.com/can_you_eat_fish_skin_and_is_it_healthy/article.htm, https://www.healthline.com/nutrition/fish-skin, https://www.medicalnewstoday.com/articles/320838, https://www.bonappetit.com/test-kitchen/how-to/article/clap-crispy-fish-donald-link