Rajčatová šťáva doplní vzácné antioxidanty. Ta domácí zachutná i největším odpůrcům

Příčí se vám představa pít šťávu z rajčat? V článku si rozebereme, jaké jsou výhody tohoto nápoje, jaké má vlastnosti a jak si vyrobit tento lektvar.

Kvalitní rajčatová šťáva obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a silných antioxidantů. Je bohatá hlavně na lykopen, vitamín C a vitamín A. Dále obsahuje vitamíny B (B1, B3, B6, B9), vitamín E, vitamín K, draslík, mangan, hořčík, měď, železo, fosfor, vápník a zinek. Tento nápoj skvěle splňuje nutriční potřeby, ale není dobrým zdrojem bílkovin, sacharidů nebo tuků. Nejlepším způsobem k získání šťávy je homemade způsob.

Mohlo by vás zajímat:  Pitný režim je důležitý, ve velké míře ale škodí. Nadměrná žízeň může znamenat skrytou nemoc

Zdravotní vlastnosti

Proč je šťáva tolik vychvalována?

  • Obsahuje silné antioxidanty a je dobrá pro srdeční činnost.
  • Brání poruchám srážlivosti srdce, pomáhá při hubnutí.
  • Detoxikuje organismus, podporuje trávení.
  • Podporuje ochranu očí a může posloužit jako maska na pleť i vlasy.

U výše zmíněných prospěšných vlastností si můžeme všimnout, že pomáhá snížit riziko rakoviny, cukrovky a srdečních chorob. Lykopen pomáhá zpomalovat nebo zastavovat růst rakovinných buněk. A to ještě obsahuje navíc betakaroten.

Zdroj obrázku: Freepik

Nevýhody

Ať tedy nepíšeme pouze o prosperitě, existují i možná rizika spojená s konzumací této šťávy. V první řadě většina rajčatových šťáv na trhu obsahuje velké množství sodíku a méně vlákniny. Při koupi je důležité vybírat pouze ty, které jsou 100% šťávou z rajčat bez přidaného cukru nebo soli. Lidé trpící gastroezofageálním refluxem by se měli šťávě vyhýbat, jinak hrozí zhoršení příznaků.

Mohlo by vás zajímat:  Vysoký počet kalorií u pistácií nevadí. V malém množství tělu jen prospějí

Jak vyrobit šťávu?

Oloupejte a nakrájejte čerstvá, spařená rajčata. Aby vám nepřekážela semena při pití, odstraňte semenná hnízda. Rajčata vařte na středním plamenu 30 minut, po vychladnutí míchejte, dokud nezískáte potřebnou konzistenci. Poté přeceďte přes sítko. Rajčata můžete zkombinovat s jinou zeleninou a bylinkami (celerem, červenou paprikou, oreganem), aby se zvýšila nutriční hodnota a chuť.

Během vaření můžete přidat trochu olivového oleje. Lykopen se totiž uvolňuje v tucích, čímž zvýší dostupnost pro tělo.

Zdroj: https://www.simplyrecipes.com/recipes/homemade_tomato_juice/