Pravý med poznáme bezpečně podle krystalizace nebo konzistence

Hustá, zlatá a neuvěřitelně sladká hmota je oblíbená již po staletí. Med je nejen sladký, ale také velmi zdravý. Ve vaší kuchyni by vám rozhodně neměl chybět. Musíte si ale při nákupu správně vybrat, protože falešný med číhá na každém kroku. Podle odborníků je med třetí nejvíce falšovanou potravinou na světě! Poradíme vám, jak se nenechat nachytat.

Jednoduché triky, díky kterým nikdy neuděláte chybu

Med není nejlevnější potravinou pod sluncem. Proto byste ho měli vybírat moudře. Při nákupu se dívejte na etiketu. Vždy kupujte med, který pochází z Čech, nebo alespoň z Evropy. Evropská unie má přísná pravidla ohledně složení a značení. Med, který pochází z jiných zemí, nemusí být tak kvalitní, protože v jiných zemích nemají tolik bezpečnostních opatření na výrobu i prodej medu.

Mohlo by vás zajímat:  Pivo vytvoří účinný repelent proti komárům

Když budete nakupovat na podzim, v zimě a na jaře, vsaďte na krystalizovaný med. Krystalizace je přirozený proces a poznáte podle toho, že je med pravý. Padělky totiž tuto vlastnost nemají a krystalizace u nich nepřichází. To ale nejsou jediné tipy a triky, které můžete použít při výběru kvalitního a pravého medu.

10
Zdroj obrázku: Freepik

Jak poznáte dobrý med?

Falešný med poznáte také podle toho, že je částečně tekutý a částečně krystalizovaný, protože to se u pravého medu nestane. Krystalizace totiž probíhá u celého produktu rovnoměrně. Med se dvěma vrstvami rozhodně neberte. Znamená to, že byl med již zahřátý a někdo se ho snažil přiblížit ke vzhledu pravého medu, aby ho prodal.

Mohlo by vás zajímat:  Jak jednoduše naostřit nůžky?

Existuje také šikovný trik, jak poznat pravý med. Naberte lžičkou med a sledujte, jak kape do sklenice. Pravý med bude stékat velmi pomalu a vytvoří na povrchu sklenice s medem malý kopeček nebo jinou zřetelnou stopu. Jestli med stéká rychle a na povrchu nevytvoří žádný vzorek, med je falešný. Byl do něj přidán sladký sirup nebo voda, které do produktu rozhodně nepatří.

Zdroj: https://www.albeena.co.uk/blog/13-ways-to-recognise-real-honey-from-fake-honey/