Právě teď je nejlepší doba na uzení masa doma
Domácí udírna vám otevře dveře k lahodnému uzenému masu, které si můžete vychutnat v kterémkoli ročním období. Existují však určité časové úseky, které jsou pro uzení nejvhodnější. Budete se divit, ale to období je právě teď, v chladnějších měsících. Existuje ale hned několik faktorů, na které musíte při uzení masa myslet.
Chladnější počasí je ideální
Uzení masa se provádí většinou během podzimu nebo v zimě. Nižší teploty usnadňují udržení stabilní teploty během celého procesu uzení. Horké počasí se na první pohled může zdát ideální, ale není to pravda. Je to přesně naopak. V létě existuje mnohem vyšší pravděpodobnost, že se maso kontaminuje a teploty budou kolísat během dne i noci.
Vytvořte si dobrý plán
Uzení není chvilková záležitost. Trvá vždy po několik hodin, ale také několik dnů. Proto si musíte vytvořit velmi dobrý plán a čas. Hodně záleží na tom, jak velké kusy masa chcete udit. Naplánujte si to tak, abyste měli čas ho vyndat ve správnou dobu a konec uzení vyšel na čas, kdy si ho budete chtít vychutnat.

Unikátní chuť a atmosféra
Uzení nemusíte spojovat jen s chutí kvalitního masa, ale také tomu můžete dodat atmosféru. Mnoho lidí udí maso hlavně během podzimních měsíců, protože jim to přináší pocit tepla a pohody. Vůně z udírny bude cítit do celého okolí, a proto můžete celý proces využít také pro navození správné podzimní nebo zimní atmosféry.
Bezpečnost na prvním místě
Nízké teploty na podzim a v zimě vám zajistí mnohem větší bezpečí kvality. Při uzení musíte dbát na bezpečnost, kvalitu a minimalizaci rizika kontaminace. Zároveň musíte dbát na hygienu a postupovat krok za krokem podle osvědčených postupů uzení masa. Jedině tomu budete mít nejen vynikající, ale také zcela bezpečné maso ke konzumaci. V opačném případě riskujete zdraví celé rodiny i přátel.
Zdroj: https://www.grillmastersclub.com/blogs/blog/ultimate-beginners-guide-smoke-meat-home-like-pro