Nejlepší léky na každou nemoc rostou na zahrádce. Stačí jen po nich sáhnout

V nynější době máme mnoho informací o tom, jak a co jíst, abychom doplnili složky, které nám v těle chybí. A to v různých podobách, od doplňků stravy až po detailní rozbor potravin. Jak to řešili dříve? Jednoduše si lidé předávali informace z generace na generaci a právě těmito produkty si vylepšovali imunitu.

Černý rybíz a černý tuřín

Rybíz patří mezi ovocné keře a odrůda černého rybízu je bohatá na vitamín C, K, B a A, který působí příznivě na zrak. Dále obsahuje hořčík, draslík, fosfor, železo, vápník, zinek bór a vlákninu, jež podporuje činnost střev a čistí je od usazenin a zlepšuje látkovou výměnu. Je to přírodní lék na nachlazení, posiluje imunitu, má protizánětlivé a baktericidní vlastnosti. Listy rybízu obsahují silice, fytoncidy, třísloviny, flavonoidy, organické kyseliny a fytochiniony.

Mohlo by vás zajímat:  Zapomeňte na hodiny v posilovně. Odborníci doporučují mnohem přirozenější pohyb, tělo zpevní a spálí tuky

Černý tuřín má mnoho nutričních vlastností. Jeho cholagogické a antibakteriální vlastnosti v trávicím traktu pomáhají při kašli, urolitiáze, anémii a neuralgii. Doporučuje se zařadit ho do denní stravy, hlavně pro mnoho vitamínů a minerálů. Dále má pozitivní vliv na játra, reguluje hladinu cholesterolu, pomáhá likvidovat mikroorganismy. Pravidelná konzumace udrží vlasy v perfektní kondici, sloučeniny síry a bohatství vitamínů a minerálů zajistí vlasům lesk a pevnost, nebudou vypadávat.

Zdroj obrázku: Freepik

Bílé fazole a zelí

Bílé fazole obsahují rostlinné tuky, vitamíny A, B, C, D, E, K, bílkoviny, sacharidy, vlákninu, cukry, minerální soli (zinek, fosfor, hořčík, mangan, měď, draslík, selen, vápník a železo). Pomáhají v boji proti rakovině, cukrovce a kardiovaskulárním nemocem. Zlepšují paměť a koncentraci. Podporují proces hubnutí, skvělé jsou k detoxikaci organismu. Mají řadu dalších vlastností:

  • zvýšení imunity,
  • zlepšení metabolismu,
  • lepší činnost trávicího systému,
  • zlepšení práce oběhového systému.
Mohlo by vás zajímat:  Pořádnému steaku málokterý chlap odolá. Nadměrná konzumace červeného masa si ale vybere svou daň

Zelí obsahuje velké množství vitamínu B a kyselinu listovou, která slouží pro správnou funkci mozku. Pravidelnou konzumací zelí snížíte riziko vzniku rakoviny plic, slinivky, močového měchýře, štítné žlázy, prostaty a tlustého střeva. Pomáhá s potížemi se žaludečními vředy. Jedná se o velmi levnou a užitečnou zeleninu, kterou můžete využít i ve formě zábalu nebo listů při revmatických potížích.

Šťáva z řepy

Červená řepa pomáhá při chudokrevnosti, chrání nás před viry, vysokým krevním tlakem i rakovinou. Obsahuje tuky, bílkoviny, sacharidy, vlákninu, cukry, vitamíny A, B, C, E a K. Dále i minerální soli (bor, chlor, zinek, fluor, fosfor, kobalt, lithium, hořčík, mangan, měď, molybden, draslík, sodík, vápník, železo, rubidium a cesium.

Mohlo by vás zajímat:  Vajec se není třeba bát. Zdraví mohou velmi prospět, záleží na jejich úpravě

Proč má řepa fialovou barvu? Díky betaninu, což je silný antioxidant, který chrání před rakovinou. Pro zachování cenných látek se doporučuje řepu péct nebo vymačkat než uvařit.

Zdroj: https://www.bobvila.com/articles/superfoods-gardening/