Nedostatek vitamínu C dá tělo rychle najevo. Končit může dokonce až demencí

Nedostatek vitamínu C býval problém většinou v dřívější době. Například u námořníků, kteří se vydávali na dlouhé plavby a neměli ve svém jídelníčku zařazenou zeleninu a ovoce. Jednou z příčin nedostatku vitamínu C je i nevhodná strava. Jaké signály vysílá tělo v případě nedostatku vitamínu C?

Vitamín C se ukládá ve slinivce břišní a játrech, bohužel během močení se vylučuje. Vitamín C podporuje imunitní systém. Podílí se na přeměně bílkovin, tuků a sacharidů. Podporuje hojení ran, zpomaluje proces stárnutí pokožky, reguluje hladinu glukózy v krvi, zklidňuje alergické reakce a snižuje hladinu cholesterolu. Chrání dutinu ústní před kazy a posiluje dásně a zuby.

Mohlo by vás zajímat:  Víc než vánoční koření: skořice se postará o to, aby tělo fungovalo na sto procent

Příčiny a příznaky nedostatku vitamínu C

Nedostatek vitamínu C má pozvolný rozjezd. Mezi nejčastější příčiny patří špatná strava, poruchy příjmu potravy, onemocnění ledvin a jater, užívání některých léků, nadměrná fyzická aktivita, poruchy vstřebávání a chronický stres. Proto je důležité dodržovat ve stravě dostatek ovoce a zeleniny. Během nachlazení omezte fyzickou aktivitu a přes zimu užívejte doplňky vitamínu C.

Nedostatek vitamínu C může zapříčinit:

  • bolesti svalů a kloubů, sklon k tvorbě modřin, únavu a ospalost,
  • nedostatek chuti k jídlu,
  • krvácení z dásní,
  • zhoršení pokožky, vlasů a nehtů.
Mohlo by vás zajímat:  Pořádnému steaku málokterý chlap odolá. Nadměrná konzumace červeného masa si ale vybere svou daň
Zdroj obrázku: Freepik

Nedostatek vitamínu C vede ke zhoršení vstřebávání železa, což může vést k anémii. Objevuje se i souvislost s rizikem rozvoje aterosklerózy nebo rakoviny. Vitamín C je zodpovědný za tvorbu kolagenu, který tvoří kostru, chrupavku a šlachy. Kurděje bývalo typické onemocnění u lidí, již trpěli nedostatkem vitamínu C. Postiženým způsobovaly únavu, slabost, podlitiny, bolesti svalů a kloubů, zánět dásní až ztrátu zubů. Vitamín C brání rozvoji paradentózy a příliš malé množství vitamínu C může vést k demenci, až k rozvoji Alzheimerovy nemoci.

Jak kompenzovat nedostatek vitamínu C?

Již výše bylo několikrát zmíněno, co jíst. Tím jídlem je především ovoce a zelenina. To splňují citrusy, ale dalšími potravinami s vysokým obsahem vitamínu C jsou také jahody, šípky a černý rybíz. U zeleniny jsou to především paprika, brambory, brokolice, růžičková kapusta a petržel.

Zdroj: https://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-C