Ne se vším je vhodné kávu kombinovat. Může bránit vstřebávání důležitých prvků z potravin

Káva je jedním z nejpopulárnějších nápojů, které dospělí konzumují. Populární malé espresso je pro smysly mnohem víc než jen radostí. Káva pitá s mírou může přinést řadu zdravotních výhod, koneckonců je to cenný zdroj antioxidantů, zlepšuje krevní oběh a stimuluje líný metabolismus. Existují ovšem produkty, které je lepší s tímto oblíbeným nápojem nekombinovat.

Káva a mléčné výrobky

Kofein obsažený v kávě omezuje vstřebávání vápníku z produktů, se kterými jej pojíme. Měli by si to pamatovat zejména lidé, kteří mají ve zvyku jíst mléčné výroby k snídani a popíjet je s šálkem kávy. Tělo pak nemůže zcela využít vápník obsažený ve tvarohu, jogurtu, kefíru, mléce nebo žlutém sýru. I když káva drasticky nesnižuje absorpci vápníku, je dobré to nedělat každodenním zvykem.

Mohlo by vás zajímat:  Podzimní čas volá k úklidu náhrobků. Jak z nich dostat vosk a rez?

Luštěniny nestojí za to kombinovat s kávou, protože omezuje vstřebávání železa obsaženého v rostlinách. Tento princip je důležitý, protože rostlinu z neloupaného zrna je pro lidské tělo obtížnější absorbovat než železo. Je lepší nebránit svým střevům v tak složitém úkolu a vzdát se pití kávy k sendvičům s humusem, falafely nebo jinými pochoutkami založenými na těchto surovinách.

Zdroj obrázku: Freepik

Káva a červené maso

Červené maso je nejcennějším zdrojem železa. Obsahuje také zinek, který je důležitý pro odolnost. Z těchto dvou důvodů nestojí za to ukončit jídlo, ve kterém byla vepřová kotleta nebo jiná masová pochoutka, malou černou kávou. Tímto způsobem omezíme vstřebávání nejen železa, ale také zinku. Zinek vykonává množství důležitých funkcí v organismu. Na podzim a v zimě oceníme jeho imunomodulační vlastnosti, tedy posílení imunity.

Mohlo by vás zajímat:  Od základů k pokročilým dovednostem: Kurzy UX designu pro úspěch vašich projektů

Je třeba vědět, že nejcennějším zdrojem zinku jsou živočišné výrobky. Je to z toho důvodu, že neobsahují fytáty a oxaláty specifické pro rostliny, které brání vstřebávání zinku. Kromě hovězího, vepřového, telecího, jehněčího masa a zvěřiny je zinek hojně obsažen ve vnitřnostech (zejména játrech), rybách, ústřicích a krabech, jakož i vejcích a žlutých sýrech.

Zdroj: https://www.thehealthyjournal.com/faq/what-foods-should-not-be-mixed-with-coffee