Mikrovlnka usnadňuje život, tohle do ní ale nikdy nedávejte. Hrozí vážná otrava i popálení

Mikrovlnnou troubu vlastní většina domácností. Urychluje ohřev jídla, což zvyšuje pohodlí a šetří čas. Spotřebič nebývá součástí pouze domácností, ale hojně se využívá ve firmách nebo gastro podnicích. Jenomže ne všechny potraviny jsou vhodné pro ohřev v ní. V článku si řekneme o některých z nich.

Syrové maso a rýže

Přirozený rozum říká, že to je čirý nesmysl, ale najdou se takoví, kteří se toho nebojí. Ohřívání syrového masa v mikrovlnné troubě je opravdu hazardní. Jedná se především o to, že mikrovlnný ohřev je nerovnoměrný a ne všechny části budou ohřáté, zůstanou naopak syrové. Syrové maso je velice nebezpečné, až jedovaté a hlavně může obsahovat balterie Salmonella, Campylobacter a Escherichia coli, které jsou eliminovány právě dostatečnou tepelnou úpravou. Proto je vhodné maso upravovat klasickým způsobem.

Mohlo by vás zajímat:  Přestat s kouřením není snadné. Známá bylinka snahu podpoří, cigarety už nebudete potřebovat
Zdroj obrázku: Freepik

Podle výzkumu provedeným anglickou organizací Food Standarts Agency bylo zjištěno, že pokrmy obsahující rýži nelze ohřívat v mikrovlnné troubě. Jakmile se rýže ohřeje na pokojovou teplotu, začnou se množit bakterie, které způsobují:

  • zvracení,
  • bolesti břicha,
  • průjem,
  • další nepříjemné známky otravy.

Doporučuje se tedy uvařit si vždy čerstvou rýži.

Další potraviny

Velikým překvapením je zjištění, že určitá zelenina by se neměla ohřívat v mikrovlnné troubě. Do této zeleniny spadají špenát, celer, mrkev, brambory a řepa, jež jsou bohaté na dusičnany a při procesu ohřívání uvolňují karcinogenní látky. A co chilli papričky nebo jiný druh feferonek? Jejich zahřívání může po otevření dvířek mikrovlnné trouby popálit hrdlo a podráždit oči. Za to vše je zodpovědný kapsaicin stojící za pálivostí papriky.

Mohlo by vás zajímat:  Horečka, nebo zvýšená teplota: špatné použití teploměru může ukázat úplně mylnou hodnotu

Vejcežádném případě neohřívejte v mikrovlnné troubě. Dříve uvařená nebo usmažená vejce uvolňují během ohřevu velké množství škodlivých látek. Proto je nejlepší sníst vejce za studena. Dbejte na výše uvedené rady, kterými předejdete potížím a ještě větším nepříjemnostem, než je podrážděný žaludek.

Zdroj: https://www.ahs.com/home-matters/quick-tips/11-things-you-should-never-put-in-the-microwave/