Majonéza je jed, dokáže ale i prospět. V malém množství je hotovým pokladem pro zdraví
Majonéza se vytváří kombinací vaječných žloutků, octa, oleje, hořčice a koření, jako je sůl a pepř. Perfektně se hodí do sendvičů, jako salátový dresink nebo doplněk k masovým jídlům. Příliš mnoho konzumované majonézy však může významně ovlivnit fungování těla a způsobit zdravotní problémy.
Majonéza a bolesti hlavy
Výroba majonézy doma je lepší volbou než nákup hotového produktu v obchodě. Majonéza obsahuje velké množství konzervačních látek, které mohou – při nadměrné konzumaci – způsobit příznaky otravy včetně bolesti hlavy, nevolnosti, a dokonce i průjmu. Majonéza obsahuje velké množství cukru. Častá konzumace vede k problémům s udržováním normální hladiny glukózy v krvi, a proto se diabetikům nedoporučuje. Měli byste vědět, že majonéza s nízkým obsahem tuku obvykle obsahuje mnohem větší množství cukru než klasická majonéza. Jak již bylo uvedeno, vysoký obsah tuku v majonéze znamená, že při pravidelném přidávání do sendvičů nebo salátů může přispívat k nárůstu hmotnosti. Lidé, kteří se snaží zhubnout, by měli sahat po přírodních omáčkách na bázi jogurtů častěji než po majonéze.

Majonéza a zdravotní vlastnosti
Majonéza není jen tuk, který přispívá ke zvyšování obvodu pasu, ale také zdroj zdravých omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Nenasycené tuky přispívají ke snižování cholesterolu, a tím snižují riziko aterosklerózy nebo infarktu myokardu. Pokud se majonéza jí s mírou, je pro tělo zdravá. Složky obsažené v majonéze jsou zdrojem velmi důležitého vitamínu pro tělo, konkrétně vitamínu E. Nejen že příznivě působí na vzhled pokožky a vlasů, zlepšuje jejich stav, ale také chrání před mozkovou příhodou. Pokud se konzumuje v přiměřeném množství, majonéza je důležitým prvkem stravy.
Zdroj: https://www.verywellfit.com/mayonnaise-good-or-bad-2242232