Džusy vypadají zdravě, ne vždy ale tělu prospějí. Výběr správného produktu je důležitý

Ovocné džusy se běžně považují za chutnější vodu nebo za čajové náhražky. Pijeme je, abychom uhasili žízeň, a jak naznačují reklamy, poskytnou vitamíny. Odborníci na výživu však jasně zdůrazňují, že ovocné šťávy mohou být často kalorické a plné cukru. Kromě toho mohou kyseliny, které obsahují, uškodit lidem trpícím chronickými gastrointestinálními chorobami.

Obsah ovocných šťáv

Šťávy snadno dodávají tělu vitamíny a minerály. Jejich množství je podobné tomu, jaké nabízí čerstvé ovoce. Například mrkvová šťáva obsahuje vlákninu a betakaroten. Pozitivně ovlivňuje zrak a stav pokožky. Přírodní rybízová šťáva je bohatá na vitamín C, železo a kyselinu listovou.

Mohlo by vás zajímat:  Břišní migréna začíná v dětství. Je reakcí na stres, únavu i špatný jídelníček

Podporují klouby, snižují hladinu cukru v krvi a mají antibakteriální vlastnosti. Ne každá šťáva je však zdravá a ne každý by ji měl konzumovat. Provedly se různé studie o kalorickém obsahu ovocných šťáv a jejich vlivu na naše tělo. Ukázaly, že čím více ovoce jíme, tím lépe ovlivňuje naši váhu a obvod pasu. Pravidelná konzumace ovocných šťáv navíc snižuje riziko obezity.

Zdroj obrázku: Freepik

Zdravé a nezdravé šťávy

Někteří lidé se však pití takových šťáv vyhýbají. Důvodem je rozšířená záměna šťáv za mnohem méně zdravé ovocné nápoje. Ty obsahují hlavně sladidla a aromata a vitamíny a minerály se obvykle přidávají do nápoje chemicky. Skutečné přírodní džusy na druhé straně obsahují pouze dávku cukru, která je výsledkem přirozené sladkosti samotného ovoce. Jsou také méně kalorické a jsou bohatým zdrojem přírodních vitamínů a minerálů. Proto je důležité při nákupu ovocných šťáv pečlivě číst složení.

Mohlo by vás zajímat:  „Tohle vám platit nebudu, to si účtujete neoprávněně,“ zlobil se muž při přezutí pneumatik

Kromě diabetiků existují i jiné skupiny lidí, pro něž mohou být ovocné džusy nepříznivé. Lidé, kteří zhubnou, by měli být také opatrní. Šťávy dostupné v obchodech jsou obvykle slazené a proces mačkání šťávy sám zbavuje ovoce většiny vlákniny. Proto by lidé na dietě měli vyměnit džusy za vodu a jíst ovoce jako svačinu s nízkým glykemickým indexem, například bobule, jablka nebo pomeranče.

Zdroje:
https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/hold-kale-10-reasons-juicing-can-bad-your-health/
https://www.heartandstroke.ca/articles/the-truth-about-juice