Cukr i med zvyšují kalorickou hodnotu čaje. Sladit tento nápoj je třeba s mírou

Zimní čaj nás vždy dokáže příjemně zahřát. Když se před oknem objeví sníh, rádi si čaj obohatíme o cukr, med, ovocný sirup, citrusovou šťávu a někdy i o alkohol. Některé čajové přísady ale mohou výrazně zvýšit obsah kalorií. Dávejte si na to pozor.

Příjemné zimní chutě

V létě saháme po čaji méně často. V zimě se s ním však rádi zahřejeme a přidáme do něj několik atraktivních přísad. Spousta lidí využívá této možnosti, protože čaj bude chutnat mnohem lépe. Určitě jsme si všichni alespoň jednou v životě řekli, že lžíce medu nebo malinového sirupu ještě nikoho nezabila. Toto tvrzení je však velmi zavádějící.

Mohlo by vás zajímat:  Bolest v dolních končetinách může souviset s vysokým cholesterolem

Pokud během dne vypijeme několik takových ochucených čajů, většinou oslazených, náš denní kalorický příjem se nepostřehnutelně zvýší. Cukr určitě mezi sladidly stále vyhrává. Měli byste však vědět, že jedna lžička cukru má 25 kcal. Pokud během dne vypijete 3 až 4 šálky čaje a do každého z nich přidáte dvě čajové lžičky cukru, celkový kalorický obsah vypitých nápojů bude mezi 150–200 kcal.

Zdroj obrázku: Freepik

Med je zdravější, ale stále kalorický

Med je z mnoha důvodů zdravější výběr než cukr (sacharóza), ale jeho kalorický obsah je také vysoký, a dokonce vyšší než sacharóza. Měli by si to pamatovat zejména lidé s inzulínovou rezistencí, cukrovkou a ti, kteří se snaží zhubnout. Čajová lžička medu je asi 35 kcal. Pokud osladíme každou z 3–4 porcí čaje alespoň čajovou lžičkou medu, denní kalorický příjem se zvýší o 105–140 kcal.

Mohlo by vás zajímat:  Pstruh zachutná i těm, kteří rybám neholdují. Překvapí jemnou chutí i snadnou přípravou

Určitě stojí za to přidat med do čaje během nachlazení, protože med má protizánětlivý a antibakteriální účinek. Podporuje léčbu nachlazení a jiných infekcí horních cest dýchacích. Med však nemůžete používat bez omezení, protože tuková tkáň roste rychle.

Zdroj: https://www.thehealthyjournal.com/faq/is-it-healthier-to-put-honey-or-sugar-in-tea