Černý česnek je zdravější i chutnější. Pokrmům dodá netradiční šmak
Černý česnek získává čím dál tím více na popularitě. Od bílého ho rozeznáte nejen barvou, ale i ve struktuře a chuti. Černý česnek je navíc zdravější a nebude vám páchnout z úst jako z bílého. Jak získat černý česnek? Vzniká fermentací bílého česneku. Tento proces trvá 60 dní, kdy zelenina zraje ve speciální komoře s vysokou teplotou a vlhkostí. Nemění se tedy jen barva, ale i chuť a textura česneku. Černý hřebíček je sladký a také změkne a lehce lepí.
Svou vůní a chutí připomíná švestku. Můžete v něm i cítit lehce sušené meruňky, sójovou omáčku nebo balzamikový ocet.
Vlastnosti
Když se změní česnek z bílého na černý, mění se i jeho vlastnosti. Obsažené účinné látky a minerály se lépe vstřebávají. Hlavní složkou černého česneku je S-allylcystein. Ten se vyznačuje silným antioxidačním účinkem, který neutralizuje přebytečné volné radikály. Dále obsahuje:
- hořčík,
- vápník,
- zinek.
Působí pozitivně nejen na imunitní systém, ale i na trávicí oběh a systém. Snižuje i krevní tlak, hladinu cukru, triglyceridů, cholesterolu v krvi a brání infarktu a mrtvici. Čím dále se vyznačuje? Brání procesu stárnutí, příznivě působí na vzhled vlasů, pokožky a nehtů, stimuluje a dodává energii. Pravidelným užíváním můžete ztlumit bolest kloubů a snížit riziko rakoviny.
Příprava a použití
Černý česnek můžete koupit, ale také si ho připravit doma. Tento proces trvá ale dlouho. Spočívá v uskladnění bílého česneku při teplotě 60 °C po dobu 6 týdnů. Černá barva se objeví až po mnoha dnech fermentace.
Pro svou jedinečnou chuť se hodí do mnoha jídel. Své využití najde v polévkách, omáčkách, masech, salátech a těstovinách. Takže pokud máte chuť experimentovat, vyzkoušejte černý česnek při přípravě dušeného masa, kterému dodá jedinečnou chuť v kombinaci s omáčkou a těstovinami a jako přílohu zvolte třeba zeleninový salát.
Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-black-garlic