Cereálie a jogurt k snídani nemusí být zdravé. Vždy se vyplatí číst složení

Při rozhodování o hubnutí musíte především upravit svoji denní stravu a zvýšit fyzickou aktivitu. Zatímco sportování je hlavně otázkou sebedisciplíny, v případě stravy se můžete dostat do různých pastí. Informace na obalech výrobků, jako například „bez cukru“ nebo „nízký obsah tuku“ ne vždy znamenají, že jde o zdravou potravinu.

Nejdůležitější jídlo dne

Snídaně je nejdůležitější jídlo dne a měla by poskytovat až 30 procent celkového příjmu kalorií v daný den. Nicméně pokud chcete zhubnout, je na výběr jídlo ve formě snídaňových cereálií nebo müsli, které jsou lehce stravitelné a snadno se připravují. Velká část těchto výrobků v jejich názvu může obsahovat označení typu „light“ nebo „bez cukru“, což naznačuje, že se jedná o nízkokalorický produkt s nízkým obsahem tuku.

Mohlo by vás zajímat:  Změňte svůj život k lepšímu ještě dnes: 4 jednoduché kroky zvládne každý

Při pohledu na štítky vidíte, že ačkoli obsah kalorií ve 100 gramech je nízký, sestává z mnoha umělých látek: zlepšovačů, cukrů, konzervačních látek nebo rafinovaného rostlinného oleje. Pšenice nebo kukuřice se také velmi často objevují ve skladu – předměty, které jsou předmětem zájmu GMO. K dosažení tohoto cíle výrobci odstraňují glukózu, tuk nebo med z daného produktu a nahrazují je jinými, škodlivými látkami, jako je aspartam nebo izomalt.

Zdroj obrázku: Freepik

Jogurt nemusí být vždy zdravý

Jogurty jsou stálým prvkem stravy lidí, kteří bojují s nadváhou a obezitou, avšak jogurty v ovocné verzi nejsou nikdy zdravou volbou. Na etiketě jsou kromě malého množství ovoce i látky jako cukr, glukózo-‍fruktózový sirup, koncentrované mléko, četná aromata a barviva. Označení výrobků jako „light“ se ve složení příliš nemění, a proto je nejlepší tyto výrobky vyloučit ze stravy.

Mohlo by vás zajímat:  Vědci stanovili takzvaný spánkový věk. Toto číslo dokáže předpovědět předčasnou smrt

Nákup přírodního jogurtu bude zdravějším řešením a stačí jej obohatit o vlastní přísady: ovesné vločky, čerstvé ovoce nebo ořechy. Kromě toho, odtučněný jogurt obsahuje více aspartamu a tuku, ruší absorpci vitamínu K, D a A. Při čtení štítku vždy věnujte pozornost tomu, zda jsou obohacené o živé bakteriální kultury, které jsou potřebné pro správné fungování střev. Ovocné jogurty jsou obvykle plné cukru bez jakýchkoli zdravotních přínosů pro trávicí systém.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/junk-health-foods